Dirndl jurkjes voor het Oktoberfest

Dirndl jurkjes, in het Nederlands haast niet uit te spreken. Daaruit blijkt dat het ook geen typisch Hollands jurkje is. Een Dirndl jurkje behoort tot de traditionele Oostenrijkse en Beierse klederdracht. Zoals men zegt geeft het moderne Dirndl jurkje elke vrouw een wespentaille en een flinke boezem. Maar hoe zit het met de historie van het jurkje? Waar komt de naam vandaan? Wanneer wordt het jurkje gedragen? Hoe draagt men het Dirndl jurkje? Wij leggen het u haarfijn uit, dus lees snel verder!

Waar komt ‘Dirndl’ vandaan?

Een Dirdnl jurkje werd in het Duits Dirndlgewand genoemd, maar dat werd in de volksmond al snel ingekort naar Dirndl. Dirndl is het verkleinwoord van Dirn. Dirn kunnen we eigenlijk wel vergelijken met ‘Deerne’. ‘Deerne’ wordt nog in Nederlandse dialecten gebruikt en wil zeggen: dame. Dirndl is in het Oostenrijks een ander woord voor jonge vrouw. Nederlanders noemen de Dirndl vaak Tiroler jurkje, Heidi jurkje of tracht.

Wanneer draagt men een Dirndl?

Het jurkje behoorde tot klederdracht uit het Beierse Oostenrijk. Vroeger (1870) was het een mengeling van klederdracht en dienstbodenkleding. Na 1880 werd de Dirndl populair in de bovenlaag van de stedelijke bevolking. Daar droeg men de Dirndl als een zomerjurk. Na de Eerste Wereldoorlog was deze eenvoudige zomerjurk een goedkope variant op de vaak dure en fraai bewerkte dameskostuums. Tijdens het Derde Rijk ontdeden de socialisten de Dirndl van de kerkelijke en buitenlandse invloeden. De Dirndl kreeg het uiterlijk wat de jurk nu nog typeert: de korte mouwtjes, een dichtgeknoopte en geregen taille en de jurk had geen kraag meer en liet iets meer zien van de vrouwelijke boezem. Nu worden de Dirndl jurken vooral gedragen in Zuid-Duitse en Oostenrijkse horeca en niet te missen: tijdens Oktoberfesten.

Dirndl voor Oktoberfest

Tegenwoordig wordt het Dirndl jurkje amper gebruikt als klederdracht en al helemaal niet meer als  dienstbodenkleding. Voor Oktoberfesten is het Dirndl jurkje tegenwoordig wél heel populair. Nederlanders, maar ook Duitsers kopen Dirndls als feestkleding. Zo gaan de mannen in Lederhosen aan het bier en de vrouwen verschijnen in mooie Dirndls. De dirndls die tijdens Oktoberfesten worden aangetrokken zijn vaak diep uitgesneden. De hoge taille maakt de jurk erg vrouwelijk. Oktoberfesten vindt u veel in Duitsland, hoewel steeds meer evenementen met het thema Oktoberfest in Nederland plaatsvinden. Bent u op zoek naar een mooie outfit voor een Oktoberfest komend jaar? Dan bieden wij al Dirndl jurkjes voor maar €14,95!

Waar bestaat een Dirndl jurkje uit?

Een Dirndl jurkje is niet zomaar een simpel, makkelijk aan te trekken jurkje. Vroeger, toen de Dirndl nog als werkkleding gebruikt werd, bestond de rok uit slijtvaste stof. Vaak uit bedlinnen genaaid. Bedlinnen is vaak effen en wit, dus toen waren het stevige, witte en makkelijk schoon te maken rokken. Tegenwoordig hebben de rokken wel verschillende motieven, dit begon al toen de stedelijke dames de Dirndls ontdekten en hun eigen draai er aan gaven. Een complete hedendaagse dirndl bestaat uit een body of een bh, een blouseje, een rok en een schort. Hoewel, er ook steeds meer te verkrijgen zijn als een jurk met een losse rok. Handig, vooral als u een nieuwe look wilt: u hoeft geen compleet nieuwe Dirndl te kopen, alleen een nieuw schort. De meest geziene kleuren bestaan uit bruin, rood, wit en groen, gecombineerd met een losse witte blouse. Nu zijn de Dirndls in heel veel verschillende kleuren te verkrijgen. De lengte van de rok wisselt doordat die meegaat met de mode. Tegenwoordig zullen de rokken dus wat korter zijn dan 15 jaar terug. De Dirndl wordt vaak gecombineerd met alleen een choker (bandje als sieraad) om de nek.

Draagtips Dirndl jurkje

  • Schort knopen

Het knopen van de schort kunt u niet even snel doen zonder er bij na te denken. Aan Dirndls zitten namelijk regels verbonden. Vroeger gaf het de burgerlijke staat van de draagster aan. Bezet? Doe de knoop dan aan de rechterkant. Aan de linkerkant mag de knoop zitten als u vrijgezel bent. Een weduwe knoopt haar schort aan de achterkant en aan de voorkant knoopt de maagd. Ook nu nog wordt er zeker gebruik van gemaakt op de volksfeesten.

  • Lengte schort

Onder een schort hoort een paar centimeter rok onderuit te komen. Denk aan 3 cm.

  • Less is more

Doe niet te veel sieraden om, de Dirndl opzich is al sierlijk genoeg!

  • Oktober is geen zomer meer

Denk aan een jasje of een vestje in dezelfde kleur van uw Dirndl. Ook capejassen doen het goed. Zo heeft u geen gedoe met het volume van de Dirndl en slaat u de cape zo om uw koude armen heen.

  • Makkelijke schoenen

Vaak doen de vrouwen er een kleurloze panty onder of laten ze hun benen bloot. Qua schoenenkeuze, laat de hakken gerust thuis. Gympen onder een Dirndl is echt niet gek!

De Dirndl heeft dus al heel wat meegemaakt en heeft een comeback gemaakt dankzij de Oktoberfesten en volksfeesten. Kijk in ons assortiment voor de verschillende Dirndl jurkjesOktoberfestkostuums en accessoires.

  • thuisvergelijk
  • Bezoek feestartikelen4u op shopmania
© 2010 - 2023 Goedkope Feestkleding | Versieringen | Feestartikelen | Carnavalskostuums | Feestartikelen4u.nl | sitemap | rss