Elk jaar in september barst het weer los in München: het Oktoberfest. Met jaarlijks zes miljoen bezoekers is dit het grootste bierdrinkfeest ter wereld. Ook in diverse andere Duitse steden wordt een Oktoberfest gehouden, weliswaar kleiner maar toch een heerlijk Duits feestje. Veel Nederlanders die wel van een biertje houden reizen af naar onze oosterburen, uiteraard met bijpassende Lederhosen en Tiroler jurkjes


De kracht van het Oktoberfest is dat er in bijna 200 jaar bijna niets is veranderd aan de ijzersterke traditie, die helemaal in het teken staat van allerlei oer-Duitse tradities. Behalve feest vieren en bier drinken staat het Oktoberfest ook sterk in het teken van saamhorigheid en verbinding. De start is altijd op de eerste zaterdag na 15 september en elk Oktoberfest duurt in totaal 18 dagen. Wie de ware Duitse cultuur wil beleven mag het grootste internationale bier- en volksfeest niet missen. Stimmung garantiert

De verschillen tussen een Oktoberfest in Duitsland of Nederland

Proost tijdens oktoberfestIn Duitsland is het Oktoberfest net zo ingeburgerd als bij ons Koningsdag of carnaval. Al bijna twee eeuwen is dit een landelijk feest waarbij half Duitsland vrij neemt om hun liefde voor bier en gezelligheid te vieren. Vele Nederlanders gaan met busvervoer massaal de grens over om in een van de grote Duitse steden het Oktoberfest te vieren. Wij Nederlanders dragen hiermee een steentje bij aan de miljoenen liters bier die uit de kranen stroomt.

In Nederland wordt ook wel aandacht geschonken aan dit feest, maar je kan het ongetwijfeld het beste vieren in Duitsland en dan bij voorkeur bij de oorsprong: in München en de bijbehorende deelstaat Beieren. In Nederland worden ook Oktoberfesten georganiseerd, maar vaak kan dit niet tippen aan de originele Duitse feesten. Oktoberfesten komen vooral voor in Limburg, Brabant, Twente, de Achterhoek en in populaire vakantieplaatsen als Valkenburg of Renesse. Het Oktoberfest is ook wel te vergelijken met de Nederlandse stijl van het vieren van een EK of WK: met veel bier, gezelligheid en verkleedpartijen. Ook wordt dit volksfeest steeds populairder als personeelsfeestje.

Het Oktoberfest heeft bijpassend eten, een bijpassend onderkomen en een kinderprogramma 

Behalve bier mag natuurlijk het eten ook niet ontbreken. Op nummer één staat vanzelfsprekend de Bradwurst, naast de zuurkool, kaasnoedels en de Pretzel-koeken.
Een Oktoberfest wordt altijd gehouden in tenten, de grootste kunnen vijfduizend bezoekers herbergen. Binnen is de stijl doorgevoerd van een Biergarten, dit is een gezellig terras in Duitse stijl met houten tafels en banken.

Ook heeft elk groot Oktoberfest speciale kinderprogramma’s, uiteraard zonder bier. Er zijn allerlei kermissen en er worden leuke kinderspelletjes georganiseerd, het is immers een volksfeest en daarmee ook geschikt voor het hele gezin.

Vijf handige tips voor het vieren van het Oktoberfest in Duitsland 

Oktoberfest in Duitsland vierenAls je graag prettig en makkelijk een feestweekend of feestweek wil meemaken, bereid je dan goed voor! Hier zijn vijf goede tips, uiteenlopend van een hotel boeken tot een goede outfit vinden.

  1. In de laatste week is het wat minder druk dan in de begindagen.
  2. Boek op tijd een hotel.
  3. Reserveer tijdig een zitplek in een mooie biertent.
  4. Het eten in de biertenten is vaak erg prijzig, leg anders alvast een bodempje als je nog in het hotel bent.
  5. Als je nog in Nederland bent, kijk dan tijdig online naar geschikte kledingen zoals lederhosen en voor de dames een dirndl of jurkje in Tiroler klederdracht.

Oktoberfest in Düsseldorf, Keulen, Hannover en Munchen

In grote steden als Hannover, Keulen en Düsseldorf worden Oktoberfesten georganiseerd in de stijl van bakermat München. In deze stad wordt al bijna tweehonderd jaar op dezelfde plek, nabij het centrum bij de stadspoorten van Theresienwiese, dit jaarlijks volksfeest gehouden. Deze feestlocatie noemen de Duitsers de ‘Wiesn’, wat Beiers dialect is voor weiland. Centraal op deze feestplek staat het bekende standbeeld Frau Bavaria. Elk jaar zijn er 13 vaste biertenten met zes vaste biermerken die in de stad zelf zijn gebrouwen. Van eind april tot begin mei is er daarnaast in München ook nog het Frühlingfeest: de lente-editie die tienduizenden bezoekers trekt.

Als je minder ver wil reizen, dan is ‘Das Rheinisches Oktoberfest’ in Düsseldorf een aanrader. Ook Keulen is wat dichterbij Nederland. Bijzonder aan een Oktoberfest in Keulen is dat ze de aloude tradities vermengen met de cultuur uit eigen stad en streek. Daarnaast vind je het misschien prettig dat het feest hier wat kleinschaliger is, met zo’n dertigduizend bezoekers.

Een bezoekje aan Hannover is ook een goed alternatief voor een gezellig feest. Al een halve eeuw is in deze stad op het enorme stadsplein het Schützenplatz het op twee na grootste Oktoberfest van Duitsland. 

Duitse muziek bij het Oktoberfest

Volgens de traditie is bij dit feest alle feestmuziek in principe afkomstig van live optredende blaaskapellen. Zij brengen een mix van Beierse marsmuziek, ‘ganz tolle Hits’ uit de schlagermuziek, bekende Duitstalige pophits en Oktoberfest-klassiekers als Ein Prosit, Joanna du geile Sau en het Kufsteinlied

Hoewel de traditie overheerst, is er soms ook plek voor vernieuwing. Zo komt het voor dat blaaskapellen eigentijdse hits in een hoempapa-jasje stoppen, ook om meer jongere bezoekers te trekken. Daarnaast worden er deejays ingezet, die de traditionele nummers voorzien van een pompende beat.

Duitse Oktoberfest kleding

Wist je dat er elk jaar trends zijn op het gebied van Duitse Oktoberfest kleding? We kennen natuurlijk allemaal de bijpassende themakleding als de lederhose voor de mannen en de dirndl of ‘biermeisjesjurkjes’ en Tiroler jurkjes voor de vrouwen, maar elk jaar is er wel een bepaalde modetrend binnen de standaard klederdracht. 
Dit jaar zien we bijvoorbeeld veel zwart, effen en weinig tierelantijntjes. Daarnaast zijn er voor de dames tegenwoordig ook lederhosen en aanvullend een bijpassende blouse, bovenstukje of hoedje. Ook zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar, denk aan bretels, slingers of Tiroler kousen voor als in september de herfst al vroeg invalt.
Ook is de kledingkeuze aangepast op elk budget. Zo zijn er lederhosen van het officiële hertenleer, maar ook gemaakt van het goedkopere suède. Zeker is dat een passend kostuum bij het vieren van het Oktoberfest in Duitsland een vereiste is, dus kom niet in je dagelijkse kloffie!
Veel keuze voor kleding voor een Duits Oktoberfest tref je in de webwinkel Feestartikelen4u.nl.

 

  • thuisvergelijk
  • Bezoek feestartikelen4u op shopmania
© 2010 - 2023 Goedkope Feestkleding | Versieringen | Feestartikelen | Carnavalskostuums | Feestartikelen4u.nl | sitemap | rss