Wat is leuker: Sint-Maarten of Halloween?

Ooit was elk jaar voorspelbaar: surprises maken met Sinterklaas, daarna gelijk de kerstboom versieren en in dezelfde week al met een glaasje champagne en een oliebol in de hand de vuurpijlen omhoog schieten. Dan na een pauze bier drinken met carnaval, eitjes schilderen met de Paasdagen en tot slot de laatste feestdagenkilo’s eraf fietsen met Hemelvaart. 
Naast deze eeuwenoude feestdagen duiken er telkens nieuwe op. Er verschijnen steeds meer leuke nieuwe feestdagen op de kalender. Ze bieden ons helaas geen vrije dagen, maar we vieren ze wel steeds massaler, want ze zijn superleuk!


Halloween populairste nieuwe feestdag sinds tijden

De afgelopen honderd jaar importeerden we met veel plezier Dierendag, Valentijnsdag, Vaderdag en Moederdag uit Amerika. Dit zijn inmiddels alom gerespecteerde en gevierde dagen. De laatste jaren zijn er steeds meer menVleermuis lampion.sen die aandacht besteden aan het van oorsprong Duitse Oktoberfest, de Scandinavische traditie van een midzomerfeest, moslims die massaal een Ramadan afsluiten met een Suikerfeest én de grootse klapper: Halloween!

Wat  is Halloween en hoe kun je dat op een leuke manier vieren?

Eeuwen geleden vierden de oude Kelten altijd op 31 oktober een Oogstfeest, een dag waarbij de mensen geen kwade geesten en slechte wezens wilden toestaan. Daarom droeg iedereen bij dit feest al die eeuwen afschrikwekkende maskers en een bijpassende outfit. Later combineerden de mensen deze traditie met het christelijke Allerzielen, dat altijd op 1 november wordt gevierd. Inmiddels is de religieuze betekenis naar de achtergrond verdreven, en is Halloween een populair feest geworden met griezels, decoraties, schmink en verkleedpartijen. 
Je ziet steeds meer mensen die met uitgesneden ogen in pompoenen, maskers en griezelige kostuums iedereen in de buurt de stuipen op het lijf jagen. De kleinste spookjes zien hun kinderhanden telkens gevuld met snoep of iets gezonds, vaak met een ouder goedkeurend in hun kielzog. 

 

Wat is Sint-Maarten voor feest?

Twee weken later is het Sint-Maarten, dat op de avond van 11 november vooral wordt gevierd in Limburg en de noordelijke provincies. De oorsprong is niet officieel bekend, maar aangenomen wordt dat het een Germaans winterfeest is rondom de heilige Sint-Maarten, die het zo’n tweehonderd jaar geleden opnam voor alle armen. Sint maarten lampion
Het wordt in verschillende delen van Europa op verschillende manieren gevierd, in Nederland zie je vaak dat het een soort bedelfeestje is. Kinderen gaan van deur tot deur en soms zijn er optochten met lampionnen en vreugdevuren. De laatste tien jaar kreeg Sint-Maarten grote concurrentie van Halloween, een straatfeestje dat in dezelfde periode wordt gevierd.

Tip: kleding en versieringen voor Halloween voordelig online kopen

Halloween heeft misschien een wat commerciëler tintje, maar geeft ook gelegenheid om je lekker creatief uit te leven! Denk aan speciale Halloween kinderkleding, dameskleding en herenkleding. Of mooie Halloween capes, lenzen, maskers, nagemaakte wonden en bijpassende schmink, gel van namaakbloed, afgehakte lichaamsdelen en vele andere accessoires, versieringen en decoraties.
Voor weinig geld en lage kosten kun je met elk budget voordelig een prachtig kostuum of verrassende outfit online kopen voor Halloween bij een goede webshop. Wees er op tijd bij… Als je durft!!

 

 

  • thuisvergelijk
  • Bezoek feestartikelen4u op shopmania
© 2010 - 2023 Goedkope Feestkleding | Versieringen | Feestartikelen | Carnavalskostuums | Feestartikelen4u.nl | sitemap | rss