Een goede Sinterklaas of zwarte piet spelen, hoe doe je dat?

Er zijn steeds meer mensen die zich als Sinterklaas en zwarte piet laten inhuren bij gezinnen, scholen, bedrijven, sportverenigingen, winkelcentra of winkeliersverenigingen. Het is voor veel mensen tegenwoordig een leuke en aantrekkelijke bijverdienste. Ook kun je het doen voor een goed doel als een ziekenhuis of de school van je kinderen. Als je een vlotte spontane babbel hebt, een beetje gek bent, erg leuk toneel kan spelen en zorgt voor een mooie outfit als Sinterklaas of zwarte piet, dan zullen mensen je vast wel leuk vinden en willen huren voor hun sinterklaasfeest. 

Waar moet je als Sint of piet nou eigenlijk allemaal aan denken om bij een school, bedrijf of kinderen om een professionele en onvergetelijke indruk te maken? Er zijn veel mensen en bedrijven die zo snel mogelijk op het laatste moment iemand zoeken die een leuke Sinterklaas kan spelen en zich afvragen “waar vind je de leukste acteurs die zwarte piet willen spelen of de leukste Sinterklaas zijn”. 

Handige tips bij je voorbereiding om Sint of piet te spelen 

 1. Acteur die Sinterklaas speeltKom je alleen als Sinterklaas, of ook met één of meer zwarte pieten? Bedenk dat met een groter aantal acteurs je kostprijs toeneemt, maar het effect wel des te groter is.
 2. Vraag vooraf namen, foto’s en informatie van de kinderen of personeel van een bedrijf om nuttige informatie te hebben voor je voorbereiding. Beeld je alvast scenario’s of uitspraken in die mogelijk te gebruiken zijn. Voor de rest komt het ook vaak neer op je improvisatietalent en gevoel voor humor.
 3. Als je meerdere boekingen op één dag krijgt, houd dan de tijd goed in de gaten en plan alles ruim in. Hierdoor kom je niet te laat bij je volgende klant.
 4. Als je kan paardrijden, bied je een meerwaarde door met de schimmel ‘Amerigo’ bij je klant te komen. Ook kan het handig zijn als zwarte piet acrobatische kunstjes beheerst of kan goochelen.
 5. Wordt er vooraf of naderhand betaald? Vraag ook om een bevestiging per e-mail en overweeg een reiskostenvergoeding bij langere afstanden.

Vijf tips om aan opdrachten te komen om als Sint en Piet te spelen

 1. Plaats (gratis) advertenties in supermarkten, op Marktplaats of op social media.
 2. Leg flyers neer in bijvoorbeeld speelgoedwinkels of kinderdagverblijven. 
 3. Voor een klein bedrag plaats je al een kleine advertentie in een huis-aan-huiskrant. 
 4. Stuur een standaard e-mail naar scholen, bedrijven, enzovoorts.
 5. Meld je gratis aan op verzamelwebsites voor het boeken en inhuren van sinten en pieten.

Praktische tips voor het acteren en grappige dingen die zwarte piet kan doenActeur die zwarte piet speelt

 • Zorg bij huisbezoeken ervoor dat je de tijd bijhoudt of iemand jou een seintje geeft als je nog vijf minuten hebt om af te ronden
 • Zorg dat je schmink niet kan uitlopen, drink daarom niks en laat kinderen je gezicht niet aanraken.
 • Wat altijd goed werkt: grappige dingen doen als dreigen dat (de niet al te bange) kinderen in de zak van Sinterklaas worden afgevoerd, het grote boek van Sinterklaas meenemen en natuurlijk pepernoten en strooigoed uitdelen. 
 • Zorg dat je altijd baardlijm mee neemt en extra zwarte schmink, zodat je niet door de mand valt bij kinderen.
 • Doe na elk huisbezoek een check in de auto of je kostuum en je schmink nog in orde zijn.
 • Gebruik na afloop boter voor het verwijderen van de zwarte schmink.
 • Verberg je eigen haar erg goed, gebruik bijvoorbeeld knipjes als je lang haar hebt. 

De juiste look creëren om je goed in te leven

Je kleding voor Sinterklaas wordt naast de welbekende tabberd pas echt compleet met de juist accessoires zoals een staf, witte handschoenen, een baard en de onvermijdelijke jute zak van Sinterklaas

Bij zwarte piet hebben we het over een standaard uitrusting met een maillot, pruik, kraag, pofbroek, oorbellen, een baret en natuurlijk schoenen met gespen. Wist je dat je zelfs pieten jurken kunt kopen? 

Wanneer je éénmalig voor zwarte piet of Sinterklaas speelt dan is het huren van een outfit een idee. Wordt het kostuum echter vaker gebruikt dan is aanschaffen een betere optie. Vermijd in ieder geval altijd om je dagelijkse spijkerbroek bij je outfit te combineren!

 

 • thuisvergelijk
 • Bezoek feestartikelen4u op shopmania
© 2010 - 2023 Goedkope Feestkleding | Versieringen | Feestartikelen | Carnavalskostuums | Feestartikelen4u.nl | sitemap | rss